Szeretünk mesélni

Szeretünk mesélni

Mesélő gyöngyálom- Gyöngycsibék és egyéb állatfajták

2017. július 05. - Szeretünk Mesélni

A mai napon egy kedves és kreatív meseíró látogatott el hozzánk egy interjú erejéig: Hollenczerné Balogh Ilona, a Gyöngycsibék és barátaik sorozat megalkotója, amely a maga nemében igazi különlegesség: a szereplőket egytől-egyig megformázta gyöngyből a mesélő, és ezek a gyöngyfigurák a mesék illusztrációi. 

 

Miért pont a gyöngyözés fogott meg? Szerinted hány éves kortól érdemes gyöngyöt fűzni? Tanítasz valahol gyöngyfűzést? Hogyan kezdtél el írni, mi vagy ki ihletett?
Közel 20 éve foglalkozom a gyöngyfűzéssel. A gyermekeim még ovis korukban ismerkedtek meg a fűzés rejtelmeivel. Iskolámban a felsősöknek tanítottam a gyöngyfűzést, velük kimagasló eredményeket értünk el a 24 órás gyöngybulis rendezvényeken. (a legsikeresebb rövid összefoglalója: https://vimeo.com/22721494 ) Sokan megtanulták a gyöngyfűzést, de úgy láttam, hogy ezt nem felsőben, hanem még az alsó tagozatban, vagy az oviban kellene megtanítani. Úgy gondoltam, hogyha elkezdek blogot írni, akkor sok anyukának segíthetek abban, hogy ő is megtaníthassa a gyermekét, erre a hasznos tevékenységre, amelynek kiemelkedő a képességfejlesztő hatása. 
Szerettem volna a kisebb gyerekekhez is közelebb kerülni, velük is mihamarabb megszerettetni a gyöngyöt, a gyöngyfűzést. Erre legjobb a mese, és a mesében az állatok szerepeltetése. Így születtek meg a gyöngycsibés történetek. 


Mi jelentette számodra a legnagyobb élményt a könyvkiadással/írással kapcsolatban? Miért magánkiadásban jelentetted meg a mesekönyveidet?
Meseírás közben újabb és újabb történetek jutottak az eszembe, egyre gyakrabban jegyzeteltem, hogy ne vesszenek el az újabb ötletek. Nagyon vártam az estéket, hogy a napközben született meséket leírhassam. Amikor összeállt az első kötetre való, akkor kerestem a lehetőséget a könyv kiadására. Sajnos ez nem egyszerű dolog, könyvkiadóknak nem akartam elkötelezni magam, így a magánkiadás mellett döntöttem. Igaz, így csak kis példányszámban tudok kiadni, de sebaj, elfogy egy adag és nyomtatom az újabb mennyiséget…

Mik a jövőre vonatkozó terveid? Tervezed újabb kötetek megjelenését, esetleg közönségtalálkozót? 
A gyöngycsibés mesék folytatódnak, mert egyre többen szeretik és olvassák. Nagyon sok oviba is eljutott már a mesekönyv, sokan megkedvelték és nagyon sok rajzot kapok a mese szereplőiről. Ezeket a rajzokat nagyon szeretem nézegetni. A közönségtalálkozó megszervezése számomra kicsit nehéz, mert év közben tanítok, így nem tudok intézményekbe eljutni. Nyáron, amikor ráérek, akkor meg szünet van az intézményekben. De meg fogom találni a megoldást, hogy találkozhassak a gyöngycsibés mese kedvelőivel. Egyébként már készül a 3. kötet is, és még néhány meglepetés, de ez még titok…  


Mivel foglalkozol, amikor éppen nem írsz?
Egy általános iskolában tanítok matekot, és ősztől az osztályom nyolcadikos lesz, nagy munka áll majd előttünk. És újabb és újabb fűzési ötleteket találok ki, melyekhez leírásokat és videókat készítek a gyöngyfűzést kedvelők számára. 

Vannak gyerekeid/unokáid? Nekik mi (volt) a kedvenc mesekönyvük, és ők mit szólnak ahhoz, hogy anya/nagymama ír?
Gyermekeim már nagyok, fiam programozó, a lányom pedig grafikus, aki közben fest, gyöngyöt fűz, blogot ír és ő készítette a mesekönyvem illusztrálását is. Mindketten állandóan olvastak, a Süsü történetei voltak nálunk a nyerők! 

Szerinted milyen a jó mesekönyv?
A jó mesekönyv olyan, hogy mesélés közben a gyermekem kéri a következő és következő részt, annyira figyel, hogy az alvás el is marad!  Amikor már nagyobb a gyerkőc, akkor pedig nem tudja letenni a könyvet, olvassa és olvassa az egymás utáni részeket. És nagyon fontos, amikor a végére ért, akkor újra kezdi az olvasást, hogy újra átélhesse az olvasás közben szerzett élményeket…


Ma nem egyszerű gyereknek lenni, hiszen bekerülnek a ”technikai világ” sodrásába, és nagyon pörög minden körülöttük. Ez ellen nehéz tenni, de lassítani lehet, ha a szülő igazán figyel a gyermekére, és nem különböző kütyüket ad a kezébe, hogy addig is csendben van a gyerek. A gyerek ne legyen csendben, örüljünk, ha beszél, kérdez, tevékenykedik, alkot! Amikor majd kamasz lesz, akkor szeretnénk, ha beszélne, de akkor már nem fog. ;( Azzal a gyerekkel lesz kevesebb gondunk, akinek lesz hobbija. Ez lehet sport, sütögetés, kertészkedés, horgászat, sakkozás, festés, gyöngyözés… bármi, csak alkosson a gyerek! 
Azt kívánom, hogy minden gyerkőcnek legyen mesés gyöngyélete! És ez rajtad, szülőn múlik… Legyen sok közös programotok, élményetek, alkossatok együtt!

Ha többet szeretnél tudni Ilonáról és a gyöngycsibéiről, az alábbi linkeken tudsz nézelődni: 
http://www.mesesgyongyok.hu/
https://www.facebook.com/gyongycsibek/
http://www.gyongycsibek.mesesgyongyok.hu/blog/

 

Ha rólunk: Szeretünk Mesélni

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretunkmeselni.blog.hu/api/trackback/id/tr5212642417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása