Szeretünk mesélni

Öveket bekötni, kapaszkodni – vannak még egyedi mesekönyvek!

2019. szeptember 12. - Szeretünk Mesélni

der-adrienn-a-kaszabmano_5tecir97.jpgDér Adrienn könyve, A kaszabmanó, az elmúlt évek egyik kiemelkedő olvasási élménye volt a számomra. Már a borító is felkeltette az érdeklődésemet: a kortárs mesekönyvpiacon egyre inkább uniformizálódó borítók és illusztrációk között meghökkentően kivirított kék-fehér rajzolatával a Napkút Kiadó gondozásában megjelentetett kötet, melyet Buzási Viktória egyedi és különleges rajzai díszítenek.  Az már első pillantásra biztos volt, hogy nem egy tucatkönyvet tartok a kezemben, ami egyszerre vonzott és taszított is, hiszen ha meséről van szó, szeretek viszonylag ismerős tájakon bolyongani. Szerencsére nem kellett megbánnom a könyv elolvasását. 

Miről szól?

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

59656711_409105986610776_891364730789167104_n.jpg

Miért szerettem?

Az egyediségéért mindenképpen. A kaszabmanó tele van váratlan fordulatokkal, különleges szereplőkkel, és helyszínekkel, nem beszélve a folyamatosan visszatérő szójátékokról, amik nem csak a gyerekeket, de a gyermeklelkű felnőtteket is remekül elszórakoztatják. Ez egy olyan világ, ahol oda mész, ahová a város visz….ahol navitlasz kell az eligazodáshoz, ahol a csokoládé leleplezésre képes, és bármikor belefuthatunk egy kalandorjetibe, egy jégcsapszarvú búgókecskébe, vagy éppen egy kalapos átokba. 

Ugye, hogy téged is elkezdett felcsigázni? Egyszerűen muszáj el- és továbbolvasni. A legtöbb történetnek előre látható a befejezése, de Dér Adrienn még a nagyjából előre látható befejezést is képes olyan elemekkel megfűszerezni, hogy élményt jelentsen.

Az egyik kedvenc szereplőm Lali, akinek a zsebében mindig terem még egy kis csokoládé. Mit nem adnék azért a zsebért!

59811300_349505449038679_9046619061584134144_n.jpg

Kinek ajánlom?

Leginkább a kiskamasz korosztálynak. Ha ismersz egy olyan gyermeket, akinek túl hosszú mondjuk egy Harry Potter, de amúgy izgalmasat, kalandosat  olvasna, olyan gyerekszereplővel, aki képes küzdeni egy jó célért, akkor ez a ti könyvetek!  Megadja az élményt, hogy "elolvastam egy egész könyvet", ugyanakkor ezért nem kell hónapokig küzdeni, olvasási sebességtől függően pár nap alatt is végezhet a gyermek.

Szeretnétek többet tudni Dér Adriennről és A kaszabmanóról? Olvassátok el az alábbi interjút, melyet az írónővel készítettünk!

Honnan ered A kaszabmanó ötlete?

Egyszer csak beugrott a név, és éreztem, hogy van egy történetük, amit szeretnének elmesélni, így hát körbejártam, kik ők, mivel is foglalkoznak. Az utazás eredetileg is a két fiúszereplővel, Edével és Lalival indult, de aztán annyira összekaptak, hogy muszáj volt szétválasztanom őket. Emiatt a mese először csak Edével született meg, ám nem volt teljes, hiányzott belőle Lali, ezért visszakerült, és mivel eltelt néhány év, megbarátkoztak egymással annyira, hogy hagyjanak írni. :)

Mióta írsz? Könnyen jönnek az írói ötletek?

Mindig érdekelt az írás, gyerekkoromban próbálkoztam is vele, de azután elfelejtődött, és körülbelül öt éve jött ismét a késztetés, azóta pedig kitartóan velem maradt. :)

Az ötletek folyamatosan jönnek. Többnyire csak úgy, maguktól beugranak egy futó vagy szerencsésebb esetben hosszabb látogatásra, és olykor még azt is megvárják, hogy megírjam őket. Máskor van, hogy szembejön egy rajz, egy elnevezés, egy szóösszetétel vagy éppen egy szó szószerinti értelmezése, amiről kiderül, hogy sokkal több van benne, mint amennyit elsőre gondolnánk róla.

Mit teszel, ha elakadsz az írásban?

Ennek a megoldásán még dolgozom. :) De ha olvasok más történeteket vagy a sajátjaimból egy keveset, hogy visszarázódjam, az szokott segíteni. Vagy egy utazás, élmények gyűjtése is motiváló lehet.

Milyen további írásaid megjelenése várható?

A közeljövőben az erdélyi Bookart Kiadó gondozásában várható megjelenő meseregényem, valamint az Inka kávé ebookjában is fellelhető lesz egy rövid mesém, de ezekhez sajnos még nem tudok pontos időpontot. Legközelebb a Kis kobold gyermekmagazinban várható még egy kicsiknek szóló, őszi témájú mesém megjelenése. 

Szeretnél még többet olvasni Adrienntől? Szeretettel vár hirtelen felindulásból elkövetett blogján, az Írások és ámítások-on! 

 

Nádasi-Ozsvár Andrea

 

 

Ubukubu Zűrkalandjai 2. - Tájékozódás a Labirintusbolygón

 

Ahogy azt már az első résznél is írtuk, Porzsolt Ami Ubukubu zűrkalandjai című zseniális mesekönyve egy remek grafikákkal ellátott nagyszerű olvasmány ovisok és alsós gyermekek számára. Az amúgy is szenzációs könyv folytatása még izgalmasabb és aranyosabb, mint az első rész.

A második epizódban az egész csapat Gömbvillámot keresi kalandos feladatokon, feladatos kalandokon keresztül. Ubukubu, Memó, Pilla és Számtalanszárnyú szellemkapszulájuk segítségével felfedezik a Labirintusbolygót, ahol ismét izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba kerülnek.

A világűrgék által lakott bolygón az eddig vándorló és folyton versenyző világűrgék végre otthon érzik magukat. Űragyalka észörvényének térképével, a könyvben található feladatok segítségével a kisgyermekek nemcsak vicces feladatokat oldhatnak meg, de a tájékozódásban is előrébb léphetnek, fejlődhetnek.

Színezős, kitalálós, labirintusos játékok fokozzák az izgalmakat, melyek miatt a könyvet továbbra sem esti mese gyanánt javaslom. 

Űrdurva sztori, izgalom az egész családnak, ahol a történet végére minden a helyére kerül.

A könyvet Nick-Vékony Andrea illusztrációi színesítik.

 

Bővebb információ a könyvről: https://napraforgokiado.hu/keszsegfejleszto-konyvek/ubukubu-zurkalandjai-2-tajekozodas-a-labirintusbolygon

Szupercuki mesekönyv jelent meg (nem) csak ovisoknak

A Dörmögő Dömötörből már jól ismert Kilincscica és barátai az ovi varázslatos világába kalauzolnak el bennünket.

akonyv.jpg

Ki ne ismerné Kilincscicát, rendes nevén Kilincsmacskát? Minden kisgyermek kabalái között rejtőzik egy, aki csak arra vár, hogy eljöjjön az éjszaka, amikor a gazdája álomra hajtja a fejét, ő pedig

elindulhasson a nagyvilágba, ahol ezer kaland vár rá. Ilyen a mi főhősünk is, aki egy belvárosi lakásban várja elgémberedett lábakkal, mikor alszik el szerető gazdája, Dodika. Csendben fülel, vár…. és amikor már hallja a háziak mély szuszogását, az ablakon keresztül távozva vígan és füttyentve hívja össze a ház és a környék cicáit, kutyáit, hogy aztán egész éjszaka tartó kalandokba keveredjenek.

Legjobb barátja Mió és Wuff a házból, de szívesen barátkozik az éjszaka során életre kelt egyéb játékokkal is. Minden éjjel új kalandok várnak! Hol a padlásra belopózva autóversenyeznek az ott pihenő játékokkal, hol a szomszédos kerület macskáival mérik össze erejüket. Kalandjaiktól hangos a pesti utca, az ott lakók pedig nem értik, miért olyan álmosak kedvenceik egész nap.

A mesekönyv az ismert könyvesboltok mindegyikében kapható vagy megrendelhető a Leviter kiadótól is. 

kilincscica_tel_cover.jpg

Óvodakezdés könnyek nélkül

Az új közösségbe való beszoktatás rendszerint az egész családot megviseli, különösen, ha ez az első, hosszabb jellegű elválás a szülőktől. A szülő általában küzd a lelkifurdalásával, amiért nem lehet tovább a gyermekkel, ezt fokozzák az olyan szorongások, hogy vajon megfelelően gondoskodnak-e a gyermekéről, sikerül-e a kicsinek a közösségbe beilleszkednie, a gyermekek pedig rettegnek az újtól, ismeretlentől. Mindent megtennénk azért, hogy ne kelljen gyermekünk könyörgését hallgatni: „Anya ne menj el, ne hagyj itt!”. A szakértők egyetértenek abban, hogy az óvodai beszoktatást, az ismeretlentől való félelem leküzdését nagy mértékben segíti, ha előzetesen sokat beszélgetünk a lányunkkal/fiúnkkal arról, hogy mi vár rá az óvodában, és ha tudatosítjuk benne, hogy bármilyen nehézség adódik is, ránk biztosan számíthat.

Az óvodakezdő korosztálynak ebben hatékony fogódzót nyújthat Farkas Nóra: Összeköt a szeretet című beszoktatós mesekönyve, melyet Szepesi Szűcs Barbara bájos, gyermekbarát képei illusztrálnak.

osszekot3.jpgA történet főszereplője az óvodába induló Kobak, aki akár a mi gyermekünk is lehetne, könnyű vele a kicsiknek azonosulni: dacosan tiltakozik az óvodába indulás ellen, kismackóját szorongatva.

Hányan nem találjuk ilyenkor a megfelelő szavakat, tétován nézünk, azt mondogatva, hogy "de muszáj, meglátod, jó lesz", vagy tehetetlenségünkben ráförmedünk a gyerekre…Farkas Nóra meséje átlendítheti a szülőket és a gyermekeket is ezen mélyponton. Megerősíti a kicsikben az érzést, hogy anyára számíthatnak, anya visszajön értük. Megnyugtatja őket a gondolat, hogy ha távol vagyunk is átmenetileg, a szeretet összeköt minket – az írónő mindezt a gyermekek számára érthető nyelvezettel, szívet melengetően, az apróságok számára is megfelelő hosszúsággal adja elő. Óvodakezdés előtt, és az első hetekben-hónapokban egy garantáltan sokszor újra- és újraolvasós könyvet kapunk!

Javaslom, hogy a könyvben található szeretet-kövecskét készítsük el közösen gyermekünkkel az óvodára hangolódás jegyében, még inkább kézzel foghatóvá téve a gyermek számára az eseményt - az együtt készült kövecske az első napokban folyamatosan emlékeztetőül szolgál majd számára, hogy anya lélekben ott van vele, akkor is, ha nem látja. 

 

Szeretnétek többet tudni az írónőről? Én is így voltam ezzel, fogadjátok szeretettel interjúnkat:

Mi indított a mesekönyv megírására?

A könyv megszületése ahhoz az időszakhoz köthető, amikor a kisfiammal a bölcsődei beszoktatásra készültünk. Sokat beszélgettem vele arról, hogy mi minden vár majd rá. Azokat a történeteket, amelyeknek ő volt a főszereplője, amelyek róla szóltak, különösen szerette. Ezekből a közös beszélgetésekből, mesélésekből született meg az Összeköt a szeretet.

Te magad szülő vagy?

Igen, van egy lassan négy éves kisfiam, akivel már megéltünk egy bölcsődei és egy óvodai beszoktatást is. Nagy örömömre, igazán jól vette az akadályokat.

Mi a foglalkozásod?

Jogász vagyok, ami egészen távol áll a meseírástól, de valahol mégiscsak kiegészíti azt. A jogi jellegű feladatok során gondolkodni kell, elemezni, megoldást keresni, ráadásul a paragrafusok által meghatározott keretek között. Az írás viszont maga a szabadság, a kreativitás, az alkotás, ami feltölt és kikapcsol.

Igénybe vetted pszichológus vagy óvodapedagógus segítségét a könyv megírásakor? 

A mesekönyvben a saját tapasztalataim tükröződnek vissza.

Szerintem az olyan történetek tudnak igazán segíteni, amellyel a gyerekek azonosulni tudnak, ahol bele tudják élni magukat a főhős szerepébe. Az Összeköt a szeretetben Kobak, a főszereplő épp ilyen. Egy kisfiú, aki nem akar óvodába menni, fél egy kicsit az ismeretlentől, így maradna még az anyukája mellett.

A másik célom a kicsik biztonságérzetének, identitástudatának erősítése volt. Ez az oka annak, hogy a többi ovis könyvtől eltérően, nem kerül bemutatásra az óvoda, nincs benne szó a leendő barátságokról és a kedves óvó nénikről sem. Az egyik legerősebb kapcsot, az anyai szeretetet helyeztem a középpontba.

További célom volt, hogy a mesét olvasó szülők is ötleteket meríthessenek a beszoktatás könnyebbé tételéhez. Így került a történetbe a varázskavics, amit elég csak kézbe venni, megérinteni, s az máris emlékeztetni fogja a gyermeket, mekkora kincs is az anyukája számára. Fontos szerep jut Bobónak, a játékmackónak is. A legtöbb oviban — különösen az első hetekben — megengedik, hogy a gyerkőc magával vigye kedvenc játékát. Egy alvós játék, amelyet a kicsi ismer és szeret, az otthon egy részét varázsolja a bölcsődébe vagy az óvodába, így nagyobb biztonságban érezheti magát már a beszoktatás időszakában is.

A könyv nemrégiben jelent meg. Milyenek az első olvasói visszajelzések?

A rengeteg üzenet tanúsága szerint, amit nap, mint nap kapok, a mese működik. Ez pedig hatalmas öröm számomra. Sőt, nem csupán a beszoktatásra való felkészülésben segített már a könyvecském, hanem más, elválással kapcsolatos szituációkban is. Volt olyan kisgyerek, aki életében először aludta végig az éjszakát a saját ágyában. Olyan is, akit mindig sikerült megnyugtatni, ha hiányozni kezdett az anyukája a nagynéninél töltött nyaralás során. Csak a mese és egy varázskavics kellett hozzá.

Köszönjük az interjút!

Ha szeretnétek többet tudni Farkas Nóráról és meséiről, kövessétek figyelemmel a honlapját vagy Facebook oldalát.

Nádasi-Ozsvár Andrea

 

 

 

Acsai Roland modern Csipkerózsikája

 

 

csipkerozsika.jpg

Sok szülő küzd azzal, hogy szeretné közelebb hozni a kultúrát a gyermekéhez, ami lássuk be, nem könnyű a csillámporos TV-mesék és szuperkütyük világában. Van, akinek hét próbával is felér, mire egy könyv elolvasására ráveszi kisdedét, a színházra is szájhúzogatás a válasz, a komolyzene hallgatása és a balettelőadás pedig a "na ne már, ez most komoly?" kategóriába esik.

Mivel legutóbbi balettélményünk kisebb zavart hagyott maga után, a színpadon játszódó eseményeknek egy részét bizony nem értettük, és azóta sem éreztük a késztetést újabb balettelőadás megtekintésére, ezért felcsillant a szemem, amikor megláttam Acsai Roland Csipkerózsikáját, amely egy rendhagyó balett-mesekönyv a Holnap kiadó gondozásában. A mesekönyv Csajkovszkij balettjét dolgozza fel, Pásztohy Panka kedves rajzaival. A mesekönyv mellé egy CD is jár, amelyen a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel. Gondoltam, a könyv hátha újabb lendületet ad kultúrális kalandjainkhoz, így el is olvastuk a 9 éves lányommal.

Amikor a lányom meglátta, hogy CD van a könyvhöz, rögtön követelte, hogy hallgassunk bele, ami ígéretes kezdet volt. Szerintem gyerekkönyvekről elsősorban gyerekek alkothatnak hiteles véleményt, ezért a könyv elolvasása után ki is faggattam élményeiről:

Mit gondolsz a borítóról?

Amikor a kislányt megláttam a rókával, azt gondoltam, lehet, hogy ez a kis herceg lesz, csak lány lesz a főszereplő, de aztán láttam a címet, hogy Csipkerózsika. Amúgy szép a táj, és édes a róka is, gyönyörűek a rózsák. 

Mit szólsz ahhoz, hogy a Csipkerózsikának ez a változata egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek te megismerted?

Ez a Csipkerózsika viccesebb és kalandosabb volt, ezért jobban tetszett. Nem ősrégi hercegnős, inkább olyan, mintha mai gyerekekről szólna.

 Mi volt az, ami tetszett, és mi nem tetszett a mesekönyvben?

Sajnálom, hogy nem találtam képet Carabosse-ról.

A mókus nagyon aranyos volt, ő tetszett a történetben a legjobban, főleg a végén, amikor megpróbálta megakadályozni az esküvőt, azon jót nevettem. Nagyon szép volt a könyv szövege is, érdekesek voltak a leírások.

 Szívesen megnéznéd ezek után a balettelőadást Csipkerózsikáról?

Hát persze, legalább megtudnám, hogy néz ki Carabosse, és így, hogy elolvastuk, már érteném, mi történik a színpadon.

 

Szülőként is azt kell mondanom, jó élmény volt elolvasni Csipkerózsikát. Kicsit aggódtam, hogy csalódás lesz, mert mindig nagy vállalkozás egy klasszikus művet modernizálni, de élveztem a mesét: Pásztohy Panka képei, mint mindig, rendkívül bájosak. A szereplők hitelesek, emberiek. Míg a lányom kedvence a mókus volt, én leginkább a rendkívül emberi király figurát szerettem, aki tipikus férj, akár a szomszédban is lakhatna.

A történetet felolvasásra már 5 éves kortól merem ajánlani (a legijesztőbb részek sem túl ijesztőek) egyéni olvasásra pedig mondjuk második osztály második félévétől, mert a könyv kezelhető hosszúságú kisebbeknek is (61 oldal), a szöveget sok kép tagolja, így a haladás érzetét és viszonylag gyors sikerélményt nyújt.  Acsai Roland ismét gyönyörű, költői leírásokkal örvendezteti meg az olvasót, de rövidebb mondatokba tördelve, hogy a kicsiknek is élvezhető és követhető legyen. ("A jókívánság úgy hullott Aurórára, mint a rózsavíz permetje.")

 

Zárásként pedig következzen egy rendhagyó miniinterjú Acsai Rolanddal, akitől a lányom kérdezte meg mindazt, amire kíváncsi volt:

 acsair.jpg

Miért ír egy férfi gyerekkönyveket?

Pont azért, amiért egy nő. Mert szereti a gyerekét. Meg a gyerekeket úgy általában. Tudja, hogy ők a jövő letéteményesei.

És mert ki akarja magát próbálni több stílusban, zsánerben, világban, műfajban.

Én például nem nagyon értem az egy stílusban, zsánerben, műfajban dolgozó írókat. Szóval azokat, akik mondjuk csak gyerekkönyveket írnak, vagy csak felnőtt regényeket, vagy csak verseket. De nyilván azért nem értem, mert én máshogy működöm.   

Szokott tanácsot adni a gyereked, hogy mit írj bele a történetbe?

Szokott, persze, de ezekből inkább azt lesem el, hogy mi tetszhet a gyerekeknek úgy általában.

Illetve én próbálok Zsófinak ötleteket adni, hogy miről írjon, és néha sikerül is rávennem egy mesére, versre. A múltkor például egy játék keretében sikerült vele akrosztichont (olyan vers, aminek soraiban az első betűk egy szót adnak ki) íratni a keresztneve betűiből.

Különben az első olvasó mindig a feleségem, tőle sok tanácsot elfogadok.

Miről írsz legközelebb?

A Pillangókisasszonyról, a japán gésa tragikus történetéből próbálok gyerekeknek szóló mesét létrehozni.

Mindig író szerettél volna lenni?

Először zoológus szerettem volna lenni, aztán ornitológus, aztán állatorvos, aztán állategészségőr, aztán kisállatkereskedő… Ahogy romlottak a jegyeim, ahogy egyre kevesebbet tanultam (mert helyette minden más érdekelt), úgy adtam egyre lejjebb, mint látható.

De a lényeg, hogy imádtam az állatokat, Volt is mindenféle, mivel vidéken, kertes házban nőttem fel. Például volt egy kiscsirkém, a Csibi, amit én neveltem fel, és úgy követett mindenhova, mintha én lettem volna az anyja. Végül elég csúnya véget ért, mert a kutyáink beszabadultak a csirkeudvarba, és nagy vérengzést műveltek. A szép, hosszú faroktollát (mert kakas lett belőle) sokáig még a fiókban tartottam.

De mindig írtam. Már gyerekként kaptam egy táskaírógépet, amin szerelmesleveleket és állatos történetek írtam. Kezdetben csak az számított nekem irodalomnak, amiben állat volt, a kedvenceim Schmidt Egon könyvei voltak, akiről tegnap tudtam meg, hogy egy napon született velem, június 16-án. Az állatoskönyvek révén találkoztam tíz évesen Tandori Dezső író verebes könyveivel, aki később a mesterem lett. Különben ma is az a két fő témám, mint gyerekként: az állatok (természet) és a szerelem.

De a gimnáziumban már tudtam, hogy irodalommal akarok foglalkozni, akkor már éjjel-nappal olvastam, és az egyetem előtt, meg az egyetem alatt gyakorlatilag a könyvtárban éltem (a Széchenyiben, az Egyetemiben, meg a Szabó Ervinben), ez volt a nagy tanulás, nagy töltekezés időszaka. Azóta kicsit csömört is kaptam a könyvtáraktól, meg a tanulástól. Szóval megint a kisállatkereskedésekbe járok könyvtár helyett.

 

Ha felkeltette az érdeklődéseteket Csipkerózsika, a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok-on a Holnap kiadó standjánál (126.stand) biztosan beszerezhetitek, illetve a kiadó weblapjáról. Acsai Roland hivatalos Facebook oldalán (itt) ti magatok is kérdezhettek az írótól.

A blog adminjaival itt is találkozhatsz, ha szeretnél többet olvasni mindenről, ami mese...mert szeretünk mesélni.

 

 

A meseíró anyuka, akire titkon minden kisgyermek vágyik

Interjú Pásztohy Pankával

Pásztohy Panka, író-illusztrátor. A 3-6 éves korosztály tagjai közül szinte alig van olyan, aki ne találkozott volna kedves, vidám, színes rajzaival, és történeteivel, melyek mondanivalója a felnőtteket is elgondolkozásra késztetheti. Fogadjátok szeretettel Pankával készített interjúnkat! 

panka1.jpg

Hogyan mutatnád be magad pár mondatban?

Nem is feltétlenül a munkámmal kezdeném. Érdeklődő, nyitott személy vagyok, sok minden érdekel, és ennek csupán egy szelete az, amivel foglalkozom. Szeretek utána menni dolgoknak, amik felkeltik az érdeklődésemet, pl. hogy ki az a férfi a bélyegen, amit a levélre ragasztok. Szeretem figyelni a világot, minden tekintetben.

 

Mit gondolsz, ha nem művészek között nőttél volna fel, akkor is alkotnál?

Nehéz elvonatkoztatni, de azt gondolom akkor is alkotó tevékenységet végeznék, viszont más lenne a személyiségem. Bár a rajzkészség tanulható is, de legalább egy részét örökölni is kell, valószínűleg hobbiból űznék valamilyen művészetet.

Amikor éppen nem illusztrálsz vagy meséket írsz, mit csinálsz a legszívesebben?

Szívesen utazom, múzeumba, színházba járok, de jó elmenni együtt sétálni is a családommal, a férjemmel és a lányommal.

 

Gyermekként szerettél olvasni? Mik voltak a kedvenc meséid?

Gyermekként is szerettem olvasni. A mai napig nagyon szeretek, bár mostanában inkább hangoskönyveket hallgatok, például amikor rajzolok. Gyermekként lenyűgözött F.Györffy Anna leporellója, a Mi van a babaházban?, valamint Marék Veronikával közös könyve, Az Amikor Te kicsi voltál. Nagyon szerettem a Minden napra egy mesét, Benedek Elek meséit, Gazdag Erzsi Meseboltját. Sok érdekes könyvet örököltem a bátyámtól. Nagyon emlékezetes még számomra a Gyere velünk a Szezám utcába, mert kinyitott egy másfajta képi világra, mint amit addig ismertem. Mikor nagyobb lettem, Gerard Durrel könyveit is szívesen olvastam, már akkor is érdeklődtem azállatok és a természet iránt.

Tudnál a szülőknek tippeket adni, hogyan szerettethetik meg a gyerekekkel az olvasást?

Amikor a lányom megszületett, elhatároztam, hogy csak a nagy klasszikusokat olvasom fel neki, hogy minél korábban megismerje az irodalom legjavát. Az Alice Csodaországban-t két éves korában olvastam neki, ami persze nem működött, kicsi volt hozzá, nem értette, nem érdekelte. Utána már azt olvastuk, amit ő szeretett, persze megpróbáltam befolyásolni a választásait. Ha olyan könyvet választott volna a boltban, amiről azt gondoltam, nem neki való, akkor kértem, hogy válasszon mást. Amellett, hogy engedjük a gyermeknek, hogy olyan könyvekhez hozzájusson, amik érdeklik, az olvasás megszerettetésében a sikerélményhez juttatás is fontos, a kezdő olvasóknál, ehhez kevés szöveget, sok képet tartalmazó, érdekes történetek a jók, amikkel könnyen lehet haladni.

 

Szerinted mennyire befolyásolják az olvasott mesék a gyerekek személyiségének, jellemének fejlődését? Képes módosítani egy mese egy gyermek viselkedését?

A gyermekek világlátásán biztosan módosítanak a mesék, ezt magam is tapasztalom, nap, mint nap, például az író-olvasó találkozókon, amikor a gyerekekről a felelős állattartásról beszélgetünk, a Mentsük meg a kiskutyám! /Szeretem a kiskutyám! /Gyógyítsd meg a kiskutyám! könyvem kapcsán. A gyerekek a történetek hatására rájönnek, hogy nem jó a kutyának, ha egész nap be van zárva, sétáltatni kellene – nagyon jól el lehet gondolkodtatni a gyerekeket azon a szinten, ahol tartanak, és ez később meghatározza a felnőttkori gondolkodásukat is.

 pp1.jpg

Melyik illusztrációdra/mesédre vagy a legbüszkébb?

Talán a Pesti mesére, ami arról szól, hogy az együtt töltött időhöz nem kellenek nagy dolgok, és a szeretett nagymamámról. Büszke vagyok a közös munkánkra a férjemmel, Pásztohy Andrással - én illusztráltam András könyvét, A kisegér, aki majdnem hős lett-et. Természetesen büszkeséggel tölt el az is, ha olyan nagy írók műveit illusztrálhatom, mint Tersánszky Józsi Jenő, vagy éppen Bálint Ágnes.

pp2.jpg

Szerinted van olyan mesetéma, vagy stílus, ami hiányzik a magyar mesekönyvpiacról?

Igen, határozottan, például a csak képekből álló csendeskönyvek. Jó példa erre Maros Krisztina Milyen színű a boldogság? című könyve. A gyermek fantáziáját a képi világgal önmagában is el lehet indítani, nálunk azonban az ilyen jellegű könyvek annyira nem megszokottak, hogy ehhez a kötethez verset is kellett íratni, hogy el lehessen adni. Hiányolom a gyerekeknek szóló, lényegesen több képpel illusztrált regényeket. Jó lenne egy gyerekeknek szóló sorozat híres magyar nőkről, vagy éppen történelmi eseményekről, hogy a történelem tanulása a gyerekek számára ne egy száraz tananyagot jelentsen, hanem játékos, érdekes tanulást.

 

Milyen mesekönyvekre számíthatunk tőled a közeljövőben?

A Pitypang és Lili sorozatom szereplői kisebb kötetekben fognak visszatérni, és ehhez a sorozathoz készségfejlesztő könyvecske is készül. Babáknak szóló könyvem is megjelenik hamarosan, illetve a Kisegér, aki majdnem hős lett folytatása, valamint a Mesék az Operából sorozat Acsai Roland által írt darabja, a Csipkerózsika. 

 

Milyen tanácsot adnál a kezdő meseíróknak?

Nem szabad feladni, és nem szabad az elutasításokkal foglalkozni! A visszautasításokból a jó tanácsokat fogadják meg, tanuljanak belőle, mert mindig lehet fejlődni. A dramaturgiai aranyszabályokat érdemes betartani, legyen kerete, mondanivalója a történetnek. Miután elkészültek a mesék, érdemes őket megvágni, szelektálni, hogy mi az, ami igazán kell a történetbe, ki kell faragni a lényeget, mint egy szobrász.

Köszönjük az interjút! 

Nádasi-Ozsvár Andrea

 

A blog adminjaival itt is találkozhatsz: 

facebook.com/szeretunkmeselni

www.noamese.hu

www.kilincscica.hu

 

Junior véleményvezérek kerestetnek!

Veletek is előfordult már, hogy csalódtatok az agyonreklámozott, kritikák, újságok, bloggerek által egekig magasztalt mesekönyvekben, mert hiába szerették a felnőtt olvasók, a ti gyerekeiteknek egyáltalán nem jött be? Olyan csemetétek van, aki szeret olvasni, mindenről megvan a véleménye, és el is mondja? Akkor itt az idő, hogy vendégblogger legyen nálunk ! Az olvasott mesekönyvekről írjátok meg üzenetben a gyerek véleményét, és mi közzétesszük - akár videófelvételt is készíthettek a lelkes kis olvasóval ! Egyelőre kísérleti üzemmódban próbáljuk ki, nem tudjuk megígérni, hogy mindenki véleményét kitesszük, de törekszünk rá 

A véleményeket itt várjuk: https://www.facebook.com/szeretunkmeselni/

kids-reading.jpg

 

 

Kérdezz-Felelek a Könyvmarketing tagjaival

km.jpg
Nádasi-Ozsvár Andrea Miért kezdtél el írni? Támogat a környezeted az írásban? Hogyan tudsz rá időt szakítani? Van írói példaképed?
Válasz: Kisfiam megszületése óta minden este mesélek neki, könyvet lapozgatunk, történeteket találunk ki. A harmadik év végére meguntam az autós történeteket. Egy nyári vásáron láttuk meg kilincscicát és így kezdődött el még aznap KC új élete, velünk. A környezetem az elejétől fogva támogat, bár nem szeretik, ha az írás a családtól veszi el az időt, így azt inkább este/éjjel szoktam űzni. Futás vagy úszás közben, illetve amíg a kisfiamat altatom szoktam kialakítani a mesék fő irányvonalát. A többit akkor vetem „papírra” amikor éppen van időm. Írói példalépem: Dániel András. Zseniális.
András Jenei Kedves Melinda! A mesék eljuttatása a gyermekekhez közvetlen történik, vagy inkább a szülőkön esetleg a nevelőkön keresztül? Rajzokat magad készíted, vagy grafikus az írásokhoz?
Egyelőre a Dörmögő Dömötörön keresztüljutnak el a mesék a gyerekekhez, de hamarosan megjelenik az első Kilincscica könyv is, melyekhez egyéb promóciós tárgyak, illetve kereskedelmi termékek gyártása fog kapcsolódni. Keresem mindig az egyéb lehetőségeket, hogyan tudom a nevemet ismertebbé tenni. (Babás-mamás oldalak szerkesztése, Fb csoportok)
Később, ha meg lesz a könyvem, lesz ovilátogatás és egyéb tevékenységek. Készíttettem egy marketingtervet és aszerint próbálok haladni.
András Jenei Köszönöm a választ.  A marketing tervet kitől, hogyan és mennyiért? Mennyire tudod használni, mennyire személyre szabott, illetve általános?
Egy barátnőm készítette, aki nagyon profi ebben. Követhető és vállalható. Bár sokba is került, de szerintem megéri.

Napi húsz perc meseolvasás, és könnyebben megy majd az iskola

Két-három éves kor előtt sokan feleslegesnek tartják a felolvasást, mivel a baba még kevés visszajelzést ad. Való igaz, egy pici csecsemő látszólag nem lelkesedik a könyvek iránt, de az agy fejlődése a terhesség ötödik hetében kezdődik, innentől kezdve pedig minden apróság nyomot hagy bennük. A most hétvégén megrendezésre kerülő BabaMama Expó csapata elárulja, milyen típusú könyvek passzolnak leginkább porontyod életkorához, ha pedig szeretnél még többet megtudni a kicsik intellektuális fejlődéséről, gyere el november 17-18-19-én a Budapest Sportarénába, ahol számos kiállító, helyszíni tanácsadás és színpadi program vár rátok. Találkozunk az év legnagyobb babás-mamás rendezvényén!

shutterstock_390805201.jpg

A kétkedőket talán meg lehet győzni egy kísérlettel, amit kismamák egy csoportjával végeztek. A szülés előtt hat hétig felolvastattak velük hangosan egy verset, és a születés utáni napokban a babákat tesztelték, milyen hatással van rájuk a pocakból ismert szöveg. Az eredmény: a babák számára megnyugtatóbbak voltak ezek a versek, szemben azokkal, amiket akkor hallottak először.

 Miért is fontos az olvasás?

  • Az út az olvasás ismerete és szeretete felé csecsemőkorban kezdődik.
  • Fontos a szülői példa és tudatosság, mert az első hat évben utánzással tanulnak legtöbbet.
  • Az olvasás fejleszti a memóriát, a képzelőerőt, a kreativitást.
  • Elengedhetetlen a szókincsfejlesztéshez, és a szövegértés kialakulásához, ami a kommunikáció, a tanulás és a társadalmi beilleszkedés alapja is.
  • A történetekben megismert sokféle szituáció hozzásegíti őket az érzelmi sokszínűséghez.
  • Erős kapcsolat van a korai „tanulási” élmények és a későbbi tanulási képességek között.Napi 15-20 perc olvasás másfél-két év előnyt jelent az iskolában a kortársakhoz képest. Az IQ ötven százaléka pedig négyéves kor előtt alakul ki.

 

Az olvasóvá nevelés kulcsa, hogy mindig a gyermek tudásának, ismereteinek és fejlettségének megfelelő könyvet vedd le a polcról, hiszen azt érti meg, azzal tud érzelmileg azonosulni, és azt tudja beépíteni élményként. Ha nem lesz számára öröm az olvasás, nem fog késztetést érezni rá később sem.

 

Újszülötteknek

 

A születés utáni két hónapban a picik csak 30 cm távolságra látnak, ezért a magzati korból is ismert anyai hang és az őket korábban körülvevő méhfal helyett a szülői ölelés fokozottan növeli biztonságérzetüket. Amennyiben az olvasás és a nyugalom érzése egybefonódik a babában, jó eséllyel használja majd azt önmegnyugtatásra a későbbiekben is. A látásuk fejlettségéhez ekkor a kontrasztos fekete-fehér bébi könyvek illenek.

 

Pár hónapos piciknek

 

Mivel a gyerekek 3 éves korra értik meg az elő- utóidejűséget, az ok-okozati összefüggéseket, és ekkorra érik el azt a szókincset, amivel már komplexebb történetek feldolgozására is képesek, ezért ezt a kort megelőzően a mondókázás, verselés, döcögtetők, dúdolók, lovagoltatók, höcögtetők, ölbéli játékok hosszú sora szerepel az „ajánlott olvasmányok” listáján. Ezekhez a szövegekhez érintések, ölelések, játékok, később kis- és nagymozgások tartoznak.

 

Tízhónapos korban

 

A manipulációs játékok időszakában a rövid verseket tartalmazó lapozókon, leporellókon kívül érdemes olyan könyvecskéket adni nekik, melyek kiszedhető, kinyitható, mozgatható alkatrészekkel készülnek, hiszen elkezdődik az az aktív korszak, amikor jobban szeretnek személyesen is bekapcsolódni a tevékenységekbe.

 

Egyéves apróságoknak

 

Ilyenkor a szókincsbővítésen van a hangsúly, így a képeskönyvek és a böngészők új könyvtípusként épülhetnek be gyerkőcöd könyvtárába. Egyikben az oldalon található kevés, nagy és kontrasztosabb képek dominálnak, hogy könnyen beazonosíthassa és átláthassa a kicsi a lényeget, másikon pedig a képek részleteit kell felismernie.

 

Kétéves korban

 

A második életév betöltése körül jöhetnek a nagy képpel és nagyon rövid szövegekkel ellátott igazi könyvek. Egyre ügyesebben bánnak a tárgyakkal, így kezükbe adhatók a matricás foglalkoztatók és a mágneses könyvek, melyek segítségével játszanak és észrevétlenül fejlesztik szókincsüket és szem-kéz koordinációjukat egyaránt.

 

Hároméves korban

 

Kialakul az éntudat, ezért ekkor az úgynevezett „én mesék” kerülnek fókuszba, melyek a gyerekek hétköznapjairól szólnak.

 

 

 

Négyéves gyerkőcöknek

 

Már tud térben és időben tájékozódni, és komolyabb szókinccsel rendelkezik, így elkezdhetsz rövidebb történeteket mesélni, de még ekkor is meghatározó fontossággal bír a vizualitás. Téma tekintetében még mindig inkább a gyermek világa vagy az ahhoz kapcsolható történetek javasoltak.

 

A későbbiekben

 

Megközelítőleg ötéves korra érik el a gyerekek azt a tudásszintet szókincsben és érzelmi érettségben, amikortól komplexebb történeteket, nagy klasszikusokat, mint Andersen vagy Grimm, és népmeséket is szívesen hallgatnak. A témaválasztás és a képi világ ekkor is meghatározó, mert nagyjából hét éves korra tudják tökéletesen különválasztani a valóságot és a meséket, ezért egy nem megfelelő történet vagy illusztráció megzavarhatja őket, szorongáshoz vezethet.

 

Sokan már ebben a korban is szívesen olvasnak a kicsiknek meseregényeket, amit ők végig is hallgatnak, de ebben a korban célravezetőbbek a rövidebb történetek, amik egy-egy esti mese alkalmával végigolvashatóak. Ne szaladj előre, sokkal jobban fogják érteni és élvezni 4-5 évvel később a hosszabb történeteket, miután a rövidebb történetek már megtanulták értelmezni.

 

 Kövessetek minket itt is: 

www.facebook.com/szeretunkmeselni 

www.noamese.hu (Nádasi-Ozsvár Andrea meseíró oldala)

www.kilincscica.hu (Szabados Melinda meseíró oldala)

Bosszantöpp és más furcsaságok

#mese #kortárs #magyar #noamese

Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok

Tetszett a mese? Vedd meg a mesekönyvet és folytatásait itt: http://www.noamese.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/noamese és www.facebook.com/szeretunkmeselni

Főgel Alexandra (a mesekönyv illusztrátora) Facebook oldala: www.facebook.com/szinbolt