Szeretünk mesélni

Szeretünk mesélni

Öveket bekötni, kapaszkodni – vannak még egyedi mesekönyvek!

2019. szeptember 12. - Szeretünk Mesélni

der-adrienn-a-kaszabmano_5tecir97.jpgDér Adrienn könyve, A kaszabmanó, az elmúlt évek egyik kiemelkedő olvasási élménye volt a számomra. Már a borító is felkeltette az érdeklődésemet: a kortárs mesekönyvpiacon egyre inkább uniformizálódó borítók és illusztrációk között meghökkentően kivirított kék-fehér rajzolatával a Napkút Kiadó gondozásában megjelentetett kötet, melyet Buzási Viktória egyedi és különleges rajzai díszítenek.  Az már első pillantásra biztos volt, hogy nem egy tucatkönyvet tartok a kezemben, ami egyszerre vonzott és taszított is, hiszen ha meséről van szó, szeretek viszonylag ismerős tájakon bolyongani. Szerencsére nem kellett megbánnom a könyv elolvasását. 

Miről szól?

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul.
Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában?
Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

59656711_409105986610776_891364730789167104_n.jpg

Miért szerettem?

Az egyediségéért mindenképpen. A kaszabmanó tele van váratlan fordulatokkal, különleges szereplőkkel, és helyszínekkel, nem beszélve a folyamatosan visszatérő szójátékokról, amik nem csak a gyerekeket, de a gyermeklelkű felnőtteket is remekül elszórakoztatják. Ez egy olyan világ, ahol oda mész, ahová a város visz….ahol navitlasz kell az eligazodáshoz, ahol a csokoládé leleplezésre képes, és bármikor belefuthatunk egy kalandorjetibe, egy jégcsapszarvú búgókecskébe, vagy éppen egy kalapos átokba. 

Ugye, hogy téged is elkezdett felcsigázni? Egyszerűen muszáj el- és továbbolvasni. A legtöbb történetnek előre látható a befejezése, de Dér Adrienn még a nagyjából előre látható befejezést is képes olyan elemekkel megfűszerezni, hogy élményt jelentsen.

Az egyik kedvenc szereplőm Lali, akinek a zsebében mindig terem még egy kis csokoládé. Mit nem adnék azért a zsebért!

59811300_349505449038679_9046619061584134144_n.jpg

Kinek ajánlom?

Leginkább a kiskamasz korosztálynak. Ha ismersz egy olyan gyermeket, akinek túl hosszú mondjuk egy Harry Potter, de amúgy izgalmasat, kalandosat  olvasna, olyan gyerekszereplővel, aki képes küzdeni egy jó célért, akkor ez a ti könyvetek!  Megadja az élményt, hogy "elolvastam egy egész könyvet", ugyanakkor ezért nem kell hónapokig küzdeni, olvasási sebességtől függően pár nap alatt is végezhet a gyermek.

Szeretnétek többet tudni Dér Adriennről és A kaszabmanóról? Olvassátok el az alábbi interjút, melyet az írónővel készítettünk!

Honnan ered A kaszabmanó ötlete?

Egyszer csak beugrott a név, és éreztem, hogy van egy történetük, amit szeretnének elmesélni, így hát körbejártam, kik ők, mivel is foglalkoznak. Az utazás eredetileg is a két fiúszereplővel, Edével és Lalival indult, de aztán annyira összekaptak, hogy muszáj volt szétválasztanom őket. Emiatt a mese először csak Edével született meg, ám nem volt teljes, hiányzott belőle Lali, ezért visszakerült, és mivel eltelt néhány év, megbarátkoztak egymással annyira, hogy hagyjanak írni. :)

Mióta írsz? Könnyen jönnek az írói ötletek?

Mindig érdekelt az írás, gyerekkoromban próbálkoztam is vele, de azután elfelejtődött, és körülbelül öt éve jött ismét a késztetés, azóta pedig kitartóan velem maradt. :)

Az ötletek folyamatosan jönnek. Többnyire csak úgy, maguktól beugranak egy futó vagy szerencsésebb esetben hosszabb látogatásra, és olykor még azt is megvárják, hogy megírjam őket. Máskor van, hogy szembejön egy rajz, egy elnevezés, egy szóösszetétel vagy éppen egy szó szószerinti értelmezése, amiről kiderül, hogy sokkal több van benne, mint amennyit elsőre gondolnánk róla.

Mit teszel, ha elakadsz az írásban?

Ennek a megoldásán még dolgozom. :) De ha olvasok más történeteket vagy a sajátjaimból egy keveset, hogy visszarázódjam, az szokott segíteni. Vagy egy utazás, élmények gyűjtése is motiváló lehet.

Milyen további írásaid megjelenése várható?

A közeljövőben az erdélyi Bookart Kiadó gondozásában várható megjelenő meseregényem, valamint az Inka kávé ebookjában is fellelhető lesz egy rövid mesém, de ezekhez sajnos még nem tudok pontos időpontot. Legközelebb a Kis kobold gyermekmagazinban várható még egy kicsiknek szóló, őszi témájú mesém megjelenése. 

Szeretnél még többet olvasni Adrienntől? Szeretettel vár hirtelen felindulásból elkövetett blogján, az Írások és ámítások-on! 

 

Nádasi-Ozsvár Andrea

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretunkmeselni.blog.hu/api/trackback/id/tr2915069374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása